ZOEK UW KLACHT

Vakantie goed voor onze gezondheid?

10 juli 2016

Volgens onderzoek van bureau Ipsos in opdracht van een reisorganisatie is vakantie goed voor de gezondheid. De wens iets aan onze gezondheid te doen is big business als marketing voor dure reizen. Maar is vakantie vieren echt zo gezond?

Hetzelfde onderzoek wijst namelijk uit dat 45% van de ondervraagden pas kan ontspannen als ze op de vakantiebestemming is aangekomen. En zeker 25% is een dag na de vakantie het vakantiegevoel al weer helemaal kwijt. We hebben de overtuiging dat vakantie leuk moét zijn maar het brengt vaak veel spanning en stress met zich mee. Zoveel zelfs dat de Nederlandse alarmcentrales honderden toeristen onder begeleiding naar huis moeten brengen omdat zij dit zelf niet meer kunnen, door aanzienlijke psychische problemen zoals angststoornissen, waandenkbeelden en manische depressiviteit.

Zo erg is het voor u wellicht niet. Feit blijft dat reizen een intensieve activiteit is waar u uitgerust aan zou moet beginnen online task management software. Het is een mythe dat u op vakantie wel zal bijslapen. We plegen in de vakantie juist een grote aanslag op onszelf. We doen ons uiterste best om ons lichaam en geest zoveel mogelijk in de war te brengen. Ons bioritme raakt verstoord door tijdsverschillen, andere bedtijden en een gemis aan gestructureerde bezigheden waardoor we ook ons weekritme kwijtraken. Is ons lichaam in Nederland nog bezig met zich aanpassen aan wisselvallig weer, beklimmen we opeens in tropische temperaturen torenhoge bezienswaardigheden. En ons maag-darmstelsel krijgt ook nog eens heel ander voedsel te verwerken. En ondertussen knaagt het van binnen. Onze arbeidsethos zegt ons namelijk dat we wel “nuttig”bezig moeten zijn. Dus rennen we van kathedraal naar museum.

Een andere mythe is het idee dat problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Natuurlijk kan – letterlijk – afstand nemen helpen om te relativeren. Maar om problemen het hoofd te bieden kan men beter van mentaliteit veranderen dan van klimaat zoals de Romeinse wijsgeer Seneca al zei.

Kortom vakantie vieren is hard werken voor ons lichaam en voor onze geest.

Dan maar niet op vakantie? Jawel, maar wees bewust van het effect van een vakantie op lichaam en geest en handel er naar. Ga uitgerust op reis en gedraag je als de plaatselijke bevolking. Hun gewoontes zijn vaak aangepast aan de omgeving. Dus houdt het hele dorp siësta, overweeg dan eens om dit voorbeeld te volgen.

Wij wensen u een hele fijne vakantie waarvan u gezonder terug zult keren.

Like of deel onze berichten:
Posted in Gezondheid