ZOEK UW KLACHT

Het ontstoken brein en TCM

7 februari 2020

Op 10 januari jl. stond er een artikel in de Volkskrant waarin wordt geschreven dat een verstoord immuunsysteem kan leiden tot ernstige psychische klachten. Langdurige stress bijvoorbeeld zet het afweersysteem op scherp, waardoor het uitgeput raakt. Met de onderzoeken die nu plaats vinden, worden ernstige psychische problemen biologisch verklaarbaar gemaakt. En dat is een hele goede ontwikkeling.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM) wordt er al vanuit gegaan dat lichaam en geest één zijn. De geneeswijze onderstreept dan ook dat psychische klachten inderdaad door een slecht werkend immuunsysteem en hormoonhuishouding kunnen komen.

Binnen de TCM is een groot deel van het immuunsysteem afhankelijk van goed werkende darmen en heeft het orgaansysteem van de Driewarmer (San Jiao) veel met emoties te maken. De Westerse Geneeswijze kent het orgaansysteem de Driewarmer niet, maar simpel uitgelegd is het het beste te vergelijken met het hormoonsysteem. Beide orgaansystemen beïnvloeden elkaar sterk.

Het goede nieuws hiervan is dat je naast medicatie dus ook met TCM iets kunt doen aan psychische ziektes. Iedere ziekte heeft nut en als je op zoek gaat naar het inzicht achter de ziekte, dan kun je kijken naar de patronen die er achter liggen en wat het lichaam jou wil vertellen. Dat is de oorzaak van de klacht. En zodra je die aanpakt, kun je op den duur wellicht met minder tot geen medicatie door het leven.

Lees hier het hele artikel in de Volkskrant:

Het ontstoken brein — Volkskrant

Like of deel onze berichten:
Posted in Geen categorie