ZOEK UW KLACHT

Chinees versus Westers

Chinees versus Westers

De Traditionele Chinese Geneeskunst is een volwaardige geneeswijze, erkend door de World Health Organization, die stoelt op een eeuwenoude filosofie. Ruim 5.000 jaar geleden is de basis gelegd, maar in al die eeuwen is deze ook steeds verder ontwikkeld. Onze westerse geneeskunde kan bogen op ruim honderd jaar ervaring en wordt ook iedere dag vaardiger.

De Chinese cultuur is heel anders dan onze westerse cultuur. De Chinezen kijken ook anders tegen gezondheid en ziekte aan, en tegen genezen en beterschap. Daardoor kan, waar de westerse gezondheidszorg nog geen adequate oplossing voor heeft, de Chinese geneeskunst soms wel genezing of beterschap bieden. Niet álle huidige ziektes zijn ermee te genezen. Zo vormen aids en kanker ook voor de Chinese geneeskunst nog een uitdaging.

Voor veel ziektebeelden kan de Chinese geneeswijze wel een adequate oplossing bieden. Denk aan (post-traumatische) dystrofie, rsi, whiplash- en hernia-klachten, migraine of fibromyalgie. Hier is de westerse geneeswijze enkel nog symptoombestrijdend bezig. Voor een uitgebreid overzicht zie Welke klachten.

Daarnaast kan de Chinese geneeskunst een andere oplossing bieden bij ziektebeelden waarbij de westerse geneeskunde voor het lichaam belastende medicijnen voorschrijft. Denk aan de vele pijnstillers en koortsverlagende middelen, de antibiotica, zalven enzovoort, die de symptomen vaak onderdrukken en niet de oorzaak van de ziekte bestrijden.

De verschillen tussen de westerse en Chinese filosofie worden vaak aangeduid als de verschillen tussen de arts als monteur en de arts als tuinman.

De westerse geneeswijze wordt vaak aangeduid met geneeskunde terwijl de oosterse geneeswijze aangeduid wordt met geneeskunst. Lees ook Kunde versus Kunst.

Achtergrond
Wij behandelen de oorzaak voor een blijvend resultaat
Wij helpen u graag verder