ZOEK UW KLACHT

Leven met de seizoenen

3 december 2019

De Herfst

De herfst is momenteel in volle gang. Bomen verkleuren prachtig en laten hun bladeren los, dieren zoeken eten en maken zich klaar voor de winter. De herfst is ook ideaal voor het loslaten van oude patronen, van mensen die niet goed voor je zijn, van relaties die je niets brengen of van liefdes die niet mogen zijn en waar je beter uit kunt stappen. Binnen de Chinese geneeskunde valt de herfst onder het metaal element en de organen die daarbij horen, zijn de long en de dikke darm. De long staat voor het verdriet wat gevoeld mag worden en de dikke darm zorgt naast het afvoeren van vaste voedingsstoffen, ook voor het afvoeren en loslaten van emoties.

Met nog een maand te gaan, gaat op de langste dag van het jaar, 21 december, de winter van start. De dieren slaan in deze laatste maand nog even een grote hoeveelheid eten in. En wij doen met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerst ook niets anders. We slaan onze slag, hebben het idee dat we alles moeten inslaan, alsof er anders niets meer te halen valt. Maar welke leegte moet er opgevuld worden? We zitten graag binnen, steken de haard aan of draaien de CV nog even wat hoger, om het lekker behaaglijk te maken. De tijd van naar binnen keren is aangebroken.

De Winter

De winter is de tijd van het element water en is yin. De organen die bij het water element horen zijn de nieren en de blaas. De nieren zijn de accu van het lichaam en de blaas zorgt voor de afscheiding van vloeistoffen. In de winter is het de uitgelezen tijd om de accu weer op te laden, om de rust te pakken. Net zoals de dieren hun winterslaap houden, is het ook voor de mens een goed idee om meer rust in te bouwen.

Vroeger betekende de winter dat men vroeg naar bed ging en ook iets later op. Er was geen elektrische verlichting, geen computer, geen tv, geen telefoon om je wakker te houden. Door de versnelling van de maatschappij (yang) en de technische ontwikkelingen is dit gebruik verdwenen. Echter is het juist in deze tijd van het jaar goed om rust te nemen.  Rust, meditatie, yin yoga, lekker vroeg onder de wol en ook wat gas terug nemen van de dagelijkse activiteit zorgt er voor dat je weer oplaadt. Je keert naar binnen om de balans op te maken, je houdt je leven even klein en eenvoudig, om te voelen wat er in jou speelt.

Emoties

Doordat je meer naar binnen keert, kunnen er ook gevoelens van angst of depressie naar boven komen. Als je altijd maar doorgaat, voel je ze niet, maar in rust kan er ruimte ontstaan om wel te mogen voelen wat er heerst. Bij het waterelement en de winter hoort de emotie angst. Er is minder zon, minder natuurlijke warmte, waardoor een winterdip of angstige gevoelens eerder waarneembaar zijn. Weet dat deze gevoelens je iets willen vertellen, dat het er mag zijn. Wees extra lief voor jezelf, ga met een dikke jas aan naar buiten voor wat frisse lucht en absorbeer het daglicht, maak contact met de natuur en verstil. Maak een lekker stamppotje voor jezelf, verwarm jezelf met extra veel groenten, een lekkere soep en verwarmende kruiden zoals kaneel en kurkuma, zodat ook het kacheltje in jou blijft branden.

Soms zijn oude patronen, trauma’s en angsten te moeilijk om in je eentje los te laten. Binnen onze praktijk hebben we daar veel ervaring mee. Wil je daar meer over weten? Bel of mail ons dan gerust.   

Like of deel onze berichten:
Posted in Geen categorie