ZOEK UW KLACHT

Het belang van rust

4 september 2019

Veel van onze patiënten vragen met regelmaat wat ze zelf nog kunnen doen om tot rust te komen. Ons vaste advies luidt dan vaak: vervang moeten eens door mogen, want niets moet. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In onze maatschappij is het normaal geworden om altijd maar iets om handen te hebben, iets te doen. Het gaat om de activiteit, de yange energie die overheerst. Niets doen en rust nemen is niet meer vanzelfsprekend. We gaan maar door, druk druk druk.

Met rust nemen wordt de yinne energie opgebouwd, die zo belangrijk is om de yange energie vast te houden. Het hoort in balans te zijn. Rust wordt echter ondergewaardeerd. We hebben ons werk, daarnaast moet er gesport worden, vrijwilligerswerk worden gedaan, het contact met vrienden en familie onderhouden worden, en zelfs ieder appje op onze telefoon moet beantwoord worden.

Rust is echter heel belangrijk voor:

  • Een gezonder lichaam
  • De balans tussen yin en yang
  • Een heldere blik
  • Goed beslissingen kunnen nemen
  • Jezelf weer opladen
  • Om te kunnen genieten
  • Betere relaties
  • Beter kunnen slapen

We hebben overal tijd voor, maar rust in plannen lijkt onzin te zijn. Hoe doe ik dat rust nemen? Moet ik dan voor me uitstaren? Moet ik dan helemaal niets?

Wij komen voort uit een generatie die geleerd heeft hard te werken, niet lullen maar poetsen. Na de oorlog moest er hard gewerkt worden om brood op de plank te krijgen, grote gezinnen, waarbij iedereen moest mee helpen. Stil zitten, even helemaal niets doen, was er niet bij. De jongere generatie heeft dit overgenomen en met de komst van internet, mobiele telefonie en de drang naar presteren is het alleen maar erger geworden. Het is niet voor niets dat veel (jonge) mensen opgebrand zijn.

Rust wordt verward met luiheid. Maar juist een dutje doen, lekker niets doen en even voor je uit staren met een kop thee, brengt de spanningsboog in ons lichaam naar beneden.

Rust wordt verward met niets presteren. Als je rust neemt, presteer je niks. Constant bezig zijn, is tegenwoordig het motto. Er moet geld verdient worden, we moeten twee auto’s hebben, een tv op iedere slaapkamer, ieder kind een eigen ipad en heel veel geld op onze bankrekening. Hoe meer iemand heeft, hoe succesvoller wij die persoon zien. Maar is dat wel zo? Wat heb je er aan, als je zoveel doet, dat je op jonge leeftijd opgebrand raakt of ziek wordt, en je er niet meer van kunt genieten? Is het niet een prestatie op zich als je kunt genieten van rust?

Rust wordt verward met stilstaan. Tegenwoordig moeten we vooruit, continue doelstellingen halen, zorgen dat er geld wordt verdiend. Maar juist vanuit rust ontstaan er nieuwe ideeën, kun je alles veel beter over zien en zorg je na een goede nachtrust ervoor dat je weer vol energie de dag door kunt.

Rust wordt verward met niets doen. Wie zegt dat rusten, niets doen is? Hoe vaak hoorde je niet: hup ga eens wat doen, kom eens van die stoel af, hup aan het werk. Maar feitelijk niets doen, is ook je hoofd leeg maken, de omgeving in je opnemen, genieten van alles wat komt en gaat.

Rust leidt er toe dat je voelt. Door rust in te bouwen, ga je meer voelen. Maar willen we dat wel? Want is voelen niet heel eng? Juist door uit de hectiek van alle dag te stappen, ga je voelen wat er in je lichaam gebeurt. En dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om niet aan jezelf voor bij te lopen. Lichaam en geest zijn één, en die horen in balans te zijn met elkaar.

Voor rust heb je geduld nodig. En je kunt het niet haasten. Begin er eens mee om 5 minuten stil te zitten, of om even met volle aandacht je brood te eten. Of een pauze op je werk, echt een pauze te laten zijn. Mediteren of yin-yoga kunnen je ook zeker helpen de rust weer te vinden.

Voor rust heb je kracht nodig. Rusten is voelen en weten dat de wereld ook zonder jou doordraait. Dat je niet overal de verantwoordelijkheid voor draagt. Dat je mag rusten. Want uiteindelijk moet er helemaal niets (of in ieder geval vrij weinig).

 

 

Like of deel onze berichten:
Posted in Geen categorie