ZOEK UW KLACHT

Angst en trauma kunnen erfelijk zijn

18 juli 2019

Wist je dat ouders bepaalde angstige herinneringen genetisch kunnen doorgeven aan hun kinderen?

Amerikaanse onderzoekers toonden dit aan in een onderzoek met muizen in 2013. Wetenschappers trainden muizen om bang te zijn voor een geur die op kersen leek. Mannelijke dieren kregen kleine elektrische stroomstootjes in een ruimte waarin ze de lucht roken. Op den duur associeerden ze de stof zo sterk met pijn dat ze ook zonder stroomschokjes trilden als ze het roken.

De jongen van deze muizen bleken ook angstig te zijn voor de geur, zonder dat ze er eerder kennis mee hadden gemaakt. Zelfs de derde generatie bleek overgevoelig voor de kersengeur. Uit eerdere studies is al gebleken dat ook bij mensen ervaringen van ouders de genen van hun kinderen kunnen beïnvloeden.

Hoe angst en trauma doorwerken in familielijnen
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn acht extrameridianen (energiebanen) bekend, die de energie bevatten die je van je ouders meekrijgt. De belangrijkste daarvan, de Chong Mai, zorgt ervoor dat de eicel van de moeder en de zaadcel van de vader samenkomen. Het is de eerste levensenergie, de Jing, die een nieuw leven vormt.

De Chong Mai is onze blauwdruk, ons DNA, onze bestemming én de verbindingslijn met onze voorouders. In de Jing vindt overdracht plaats van de ene naar de andere generatie, zowel kracht als zwaktes.

De Chong Mai is het meest actief in de embryonale fase en in de eerste levenscyclus van 7 tot 8 jaar. De invloeden die je als kind ervaart in je familie-, culturele- en levensomstandigheden zijn heel bepalend voor je gedrag in de toekomst. Opvattingen uit de TCG sluiten verrassend goed aan bij de resultaten van modern onderzoek.

De patronen die zijn doorgegeven vanuit eerdere generaties, zijn te doorbreken waardoor je het ook niet meer doorgeeft aan je eigen kinderen.

Acupunctuur helpt bij angst- en traumaklachten
Maak je je vaak zorgen? Heb je last van een onophoudelijke stroom aan gedachten of een gebrek aan zelfvertrouwen? Van bepaalde acupunctuurpunten is aangetoond dat ze specifieke gebieden in je hersenen positief kunnen beïnvloeden en daarmee nervositeit en de gevoeligheid voor pijn en stress verminderen en ontspanning kunnen bevorderen. Door met acupunctuur de Chong Mai te versterken kom je meer in contact met je authentieke zelf. Dit kan zeer behulpzaam zijn bij identiteitscrises en bij het verwerken van trauma.

Belangrijk daarbij is ook om samen met de therapeut in een veilige setting het gesprek aan te gaan en samen te onderzoeken waar bepaalde angsten vandaan komen. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen patronen en bewustwording is de eerste stap naar heling.

Wil je hier meer over weten? Bel of mail ons gerust voor meer informatie.

 

Like of deel onze berichten: