ZOEK UW KLACHT

Clusterhoofdpijn

1 november 2019

Hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn… Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die er last van heeft.

En wanneer je er last van hebt, kan dat een behoorlijke impact op je leven hebben. Er kunnen verschillende oorzaken voor hoofdpijn zijn en daarbij reageert ieder lichaam anders, waardoor de oorzaak bij iedereen ook verschillend kan zijn. Iedere vorm van pijn is eigenlijk een wake-up call. Ergens in je lijf is er sprake van een disbalans en door de pijn word je je daar bewust van. Pijn is altijd een signaal en geen ziekte. Door pijnstillers te slikken wordt het signaal gedempt, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt gezocht naar de reden waarom iemand pijn in het hoofd heeft.

In dit nieuwsitem behandelen wij clusterhoofdpijn.

Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar buitengewoon hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. De pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Het is Westers gezien onduidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat. Vaak is het advies om triggers te vermijden, maar iets concreets is (nog) niet voorhanden.

Specifieke kenmerken:

  • Meerdere aanvallen achter elkaar
  • Bonzende en stekende pijn
  • Aan één kant van het hoofd
  • Meestal rondom het oog of aan de zijkant van het hoofd
  • Rood en/of tranend oog
  • Verstopte of loopneus
  • Heftig zweten in het gezicht
  • Behoefte om te bewegen
  • Komt met name voor bij mannen

Benadering volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
Het in clusters voorkomen van de pijn duidt op een verstoring van de interne klok, dezelfde klok die het dag- en nachtritme bepaald. Dit mechanisme is sterk afhankelijk van de hormoonhuishouding. Clusterhoofdpijn bij vrouwen is dan ook vaak gerelateerd aan de menstruatiecyclus. Bij mannen is het dikwijls gerelateerd aan een bepaalde periode in het jaar (herfst of voorjaar bijvoorbeeld). Een verstoorde hormoonhuishouding kan een verhoogde hersenactiviteit veroorzaken. Door de hormoonhuishouding te reguleren raakt het lichaam steeds meer in balans.

Oorzaken
Bij clusterhoofdpijn is er vaak het gevoel dat het hoofd uit elkaar barst. Dit komt door verhoogde hersenactiviteit en het wijder worden van de bloedvaten. Er stijgt te veel energie (yang) naar het hoofd terwijl er onvoldoende energie wordt afgevoerd. Via het verwijden van de bloedvaten, een tranend oog, extra zweten en/of een loopneus zoekt het lichaam een manier om stoom af te blazen. Je kunt ook lopen te ijsberen, om zo het teveel aan energie kwijt te raken. Door het reguleren van de aan- en afvoer van de energie naar het hoofd, wordt de natuurlijke balans hersteld.

Binnen de TCM wordt gezocht naar de reden waarom iemand aanvallen van hoofdpijn krijgt. En dat kan van alles zijn: van slapeloosheid, verkeerde houding, te veel druk op jezelf leggen tot opgekropte emoties.

Behandeling volgens de TCM
Clusterhoofdpijn is te behandelen met  acupunctuur, moxa, kruiden en/of cuppen. Afhankelijk van de diagnose die na een uitvoerige intake wordt gesteld, wordt de behandeling specifiek op de patiënt afgestemd. Hierbij wordt er ook samen gekeken naar de oorzaak van de hoofdpijn en naar de onderliggende patronen.

Wil je hier meer over weten? Bel of mail ons dan gerust.

 

 

 

Like of deel onze berichten:
Posted in Geen categorie